کد مطلب:59 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:436

احکام حج
(مـسـالـه 2044) حـج : زیارت كردن خانه خدا وانجام اعمالی است كه دستورداده اند در آنجا بجا آورده شود و در تمام عمر بر كسی كه این شرایط را دارا باشد,یك مرتبه واجب می شود: 1 - كمال , بـه ایـن كـه بـالغ وعاقل باشد.

2 - آن كه آزادباشد.

3 - بواسطه رفتن به حج مجبور نشود كه كار حـرامی را كه ترك آن از حج مهمتر است , انجام دهد, یا عمل واجبی را كه از حج مهمتر است ترك نـماید, 4 -آن كه مستطیع باشد ومستطیع بودن به چند چیز است : اول - آن كه توشه راه ومركب سواری یا مالی كه بتواند با آن مال , آنها را تهیه كند داشته باشد.

دوم - آن كه سلامت مزاج وتوانایی آن را داشـته باشد كه بتواند مكه رود و حج را بجا آورد.

سوم - آن كه در راه مانعی از رفتن نباشد و اگر راه بسته باشد, یا انسان بترسد كه در راه جان یا عرض او از بین برود, یا مال او را ببرند, حج بر او واجب نیست .

ولی اگر ازراه دیگری بتواند برود, اگر چه دورتر باشد, باید از آن راه برود.

چهارم - آن كه بقدربجا آوردن اعمال حج وقت داشته باشد.

پنجم - آن كه مخارج كسانیرا كه خرجی آنان بـر او واجـب است مثل زن و بچه ومخارج كسانی را كه مردم خرجی دادن به آنهارا لازم می دانند داشـتـه بـاشد.

ششم - آن كه بعد از برگشتن كسب , یا زراعت , یاعایدی ملك , یا راه دیگری برای معاش خود داشته باشد كه مجبور نشود به زحمت زندگی كند.

(مساله 2045) كسی كه بدون خانه ملكی رفع احتیاجش نمی شود, وقتی حج بر اوواجب است كه پول خانه را هم داشته باشد.

(مـسـالـه 2046) زنـی كـه مـی تواند مكه برود, اگر بعد از برگشتن از خودش مال نداشته باشد وشوهرش هم مثلا فقیر باشد وخرجی او را ندهد, وناچار شود كه به سختی زندگی كند, حج بر او واجب نیست .

(مـساله 2047) اگر كسی توشه راه ومركب سواری نداشته باشد و دیگری به اوبگوید حج برو من خـرج تـو وعـیالات تو را در موقعی كه در سفر حج هستی می دهم در صورتی كه اطمینان داشته بـاشـد كـه خـرج او و عیالاتش را می دهد حج بر اوواجب می شود.

اگرچه قرض داشته باشد و در موقع برگشتن هم مالی كه بتواند با آن زندگی كند نداشته باشد.

(مـسـالـه 2048) اگر خرجی رفتن وبرگشتن وخرجی عیالات كسی را در مدتی كه مكه می رود وبـرمـی گـردد, بـه او بـه بـخشند وبا او شرط كنند كه حج كند باید قبول نماید وحج بر او واجب مـی شـود, اگـرچـه قرض داشته باشد و در موقع برگشتن هم مالی كه بتواند با آن زندگی كند نداشته باشد.

(مساله 2049) اگر مخارج رفتن و برگشتن و مخارج عیالات كسی را در مدتی كه مكه می رود و بـرمی گردد به او بدهند و بگویند حج برو ولی ملك او نكنند, درصورتی كه اطمینان داشته باشد كه از او پس نمی گیرند, حج بر او واجب می شود.

(مـساله 2050) اگر مقداری مال كه برای حج كافی است به كسی بدهند و با اوشرط كنند كه در راه مكه خدمت كسی كه مال را داده بنماید, قبول كردن آن مال بر اوواجب نمی شود.

(مساله 2051) اگر مقداری مال به كسی بدهند و حج بر او واجب شود, چنانچه حج نماید, هر چند بعدا مالی از خود پیدا كند, و مستطیع شود, دیگر حج بر او واجب نیست .

(مساله 2052) اگربرای تجارت مثلا تا جده برود و مالی بدست آورد كه اگربخواهد از آنجا به مكه رود مستطیع باشد, باید حج كند و در صورتی كه حج نماید,اگر چه بعدا مالی پیدا كند كه بتواند از وطن خود به مكه رود, دیگر حج بر او واجب نیست .

(مـسـاله 2053) اگر انسان اجیر شود كه از طرف كس دیگر حج كند, چنانچه خودش نتواند برود وبخواهد دیگری را از طرف خودش بفرستد, باید از كسی كه اورا اجیر كرده اجازه بگیرد.

(مـساله 2054) اگر كسی مستطیع شود ومكه نرود وفقیر شود, باید اگرچه به زحمت باشد بعدا حـج كـند و اگر به هیچ قسم نتواند حج برود, چنانچه كسی او رابرای حج اجیر كند, باید به مكه رود وحـج كسی را كه برای او اجیر شده بجا آورد وتاسال بعد در مكه بماند وبرای خود حج نماید.

ولی اگر ممكن باشد كه اجیر شود واجرت را نقد بگیرد وكسی كه او را اجیر كرده راضی شود كه حـج او در سـال بـعـد بجاآورده شود, باید سال اول برای خود وسال بعد برای كسی كه اجیر شده حج نماید.

(مـساله 2055) اگر در سال اولی كه مستطیع شده به مكه رود و در وقت معینی كه دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد, چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد, حج بر او واجب نیست .

ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته ,اگرچه بزحمت باشد باید حج كند.

(مساله 2056) اگر در سال اولی كه مستطیع شده حج نكند وبعد بواسطه پیری یامرض یا ناتوانی نـتواند حج نماید وناامید باشد از این كه بعدا خودش حج كند بایددیگری را از طرف خود بفرستد, بلكه اگر در سال اولی كه بقدر رفتن حج مال پیداكرده بواسطه پیری یا مرض یا ناتوانی نتواند حج كند, احتیاط واجب آن است كه كسی را از طرف خود بفرستد كه حج نماید, و بهتر بلكه احوط این است كه در این صورتها كسی را به نیابت بفرستد كه اولین مرتبه حج او باشد.

(مساله 2057) كسی كه از طرف دیگری برای حج اجیر شده , باید طواف نسا را ازطرف او بجا آورد و اگر بجا نیاورد, زن بر آن اجیر حرام می شود.

(مـساله 2058) اگر طواف نسا را درست بجا نیاورد یا فراموش كند چنانچه بعد ازچند روز یادش بیاید واز بین راه برگردد وبجا آورد صحیح است .